Francúzi si za nového prezidenta zvolili socialistu Francoisa Hollandea

07.05.2012 Celý región

Paríž 6. mája (TASR) - Víťazom prezidentských volieb vo Francúzsku sa dnes stal kandidát Socialistickej strany (PS) Francois Hollande, ktorý porazil úradujúceho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Vyplýva to z prvých čiastkových oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnila francúzska verejnoprávna televízia TF1.
Podľa týchto výsledkov, oznámených po zatvorení hlasovacích miestností, získal Hollande 52 percent hlasov. Úplné oficiálne výsledky sa očakávajú po polnoci.
Napínavý volebný súboj s významným presahom na vývoj v celej EÚ a eurozóne priniesol Francúzsku prvého ľavicového prezidenta po 17 rokoch, ktorým naposledy v roku 1995 bol Francois Mitterand.
"Je to obrovská radosť. Končí sa 17 rokov trvajúca vláda pravice v Elyzejskom paláci," vyhlásil hovorca PS Benoit Hamon ešte pred zverejnením prvých výsledkov.
Zaujímavosťou je, že Nicolas Sarkozy sa stal len druhým francúzskym prezidentom, ktorého občania opätovne nezvolili po prvom funkčnom období. Pred ním to bol Valéry Giscard d'Estaing. Sarkozy avizoval, že volebný neúspech bude znamenať koniec jeho politickej kariéry.
Ešte pred zverejnením prvých oficiálnych výsledkov zaplavili prívrženci Socialistickej strany parížske ulice, kde oslavovali svojho nového prezidenta. Najviac sa ich zhromaždilo pred Námestím Bastilly. Hollande s prvým príhovorom predstúpi pred obyvateľov mesta Tulle, kde bol starostom pred vstupom do veľkej politiky. Neskôr sa presunie do volebného štábu v Paríži.
Účasť na voľbách bola veľmi vysoká, keď v druhom kole podľa predbežných výsledkov hlasovalo 81 percent oprávnených voličov.
Jedným z prvých avizovaných krokov nového prezidenta bude otvorenie novej fiškálnej zmluvy EÚ, ktorú podpísalo 25 členských krajín. Hollande má záujem doplniť kapitoly o zamestnanosti a pravidlách pre hospodársky rast. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá otvorene podporovala konzervatívneho prezidenta Sarkozyho, upozornila, že schválený európsky pakt sa už nedá meniť.
Francúzi volili prezidenta v priamych voľbách. Prvé kolo hlasovania sa uskutočnilo 22. apríla a dvaja z 10 kandidátov s najvyšším počtom hlasov postúpili do dnešného druhého, záverečného kola. Nový francúzsky prezident sa ujme funkcie na päť rokov najneskôr 16. mája.
Hlavnou úlohou novozvoleného prezidenta bude znížiť nezamestnanosť, ktorá v krajine dosahuje takmer 10 percent. Veľkou predvolebnou témou bola aj stagnujúca ekonomika spoločne s imigráciou a integráciou moslimov.
 

Vyberte región